Brunede kartofler - opskrift på perfekte brunede kartofler | Rigeligtsmør.dk (2024)


Brunede kartofler - opskrift på perfekte brunede kartofler | Rigeligtsmør.dk (1)

Når man tænker over det, så er brunede kartofler egentlig en finurlig ting – eller genial om man vil, for det smager jo fantastisk. For hvem finder lige på, at hælde kogte kartofler i en gang karamelliseret sukker? Men hvordan er det nu lige, at man laver de perfekte brunede kartofler? De fleste laver det jo kun få gange i løbet af et år, hvis ikke kun til juleaften (hvilket nok også er meget godt for den generelle folkesundhed).

Perfekte brunede kartofler

Det er egentlig sjovt, at noget så simpelt som brunede kartofler har skabt så meget frygt i de danske køkkener, for basalt set er der blot tale om kogte kartofler, som man glaserer i en karamel, men der er jo stadig en masse ting, der kan gå galt i processen. Og man vil jo helst ikke have at sukkeret brænder på og kartoflerne ender med at blive bitre. Der er ikke noget værre end bitre brunede kartofler. Samtidig vil man også gerne undgå, at karamellen klumper, men i stedet, at kartoflerne bliver smurt godt og grundigt ind i den lækre karamel. Når det så er sagt, så er det faktisk ikke ret svært at lave en perfekt gang brunede kartofler – også selvom man kun laver dem én gang om året og ellers ikke står og karamelliserer sukker til hverdag.

Læs også: Flæskesteg med sprød svær – nem opskrift på flæskesteg

Første skridt er at koge og pille en ordentlig portion bitte små kartofler. Ja, det er træls, men du bliver glad for det i sidste ende, og det er trods alt kun jul én gang om året. Og skal der laves brunede kartofler til et stort selskab, så må du få familien til at hjælpe med at pille kartofler. Ikke noget med kartofler på glas her, tak! Derefter skal de pillede kartofler køle af, hvorfor det er en glimrende idé at få kogt og pillet kartofler dagen før, de skal bruges.Har de pillede kartofler været på køl hele natten, så sørg for at tage dem ud af køleskabet et par timer inden der skal laves brunede kartofler. Ellers sænker du temperaturen på panden alt for meget, når de kolde kartofler kommer på. Og så er det vigtigt at give kartoflerne tid til at bliver godt og grundigt glaseret i den varme karamel.

Brunede kartofler - opskrift på perfekte brunede kartofler | Rigeligtsmør.dk (2)

Sådan undgår du, at karamellen brænder på

Der er flere gode råd til at undgå, at karamellen brænder på:

  1. Hold øje med panden hele tiden.Ikke noget med lige at ordne noget andet eller hente et glas vin e.l., for så risikerer du, at det går galt.
  2. Varmen på komfuret: Jeg har før set folk skrue helt op for komfuret, når der skal smeltes sukker. Det kan man i teorien også godt, men lige pludselig går det altså meget hurtigt, og inden man ser sig om, er karamellen brændt. Smelt derimod sukkeret ved middel varme eller lidt derover (4/6 eller 6-7/9 alt efter hvilken skala, dit komfur kører på).
  3. Lad være med at røre i sukkeret hele tiden. Dette sænker temperaturen, så det dels tager lidt længere tid og dels gør, at sukkeret smelter ujævnt. Jeg plejer blot at ryste panden lidt en gang imellem, og når sukkeret begynder at smelte, så tager jeg panden af varmen og “svinger” den lidt, så sukkeret kan løbe rundt og fordele sig på panden. Og så tilbage på varmen.

Læs også: Flødekartofler opskrift – lækre flødestuvede kartofler

Når alt sukkeret er smeltet, så tilsætter du smør og rører det rundt, så det smelter og blander sig med karamellen. Nu kan du så vælge at gøre ligesom mig og tilsætte et skvæt fløde og lade (fløde)karamellen koge sammen et kort øjeblik, inden du tilsætter kartoflerne, eller du kan blot tilsætte kartoflerne. Når kartoflerne er tilsat, så vent nogle minutter med at røre rundt. Sving evt. panden lidt rundt, men vendt et par minutter med at røre rundt.

Brunede kartofler - opskrift på perfekte brunede kartofler | Rigeligtsmør.dk (3)

Brunede kartofler til jul

Der skal selvfølgelig brunede kartofler på bordet til jul, for det er jo noget nær denperfekte ledsager til en god langtidsstegt and med sovs(!) og hjemmelavet rødkål. Det kan man bare ikke komme uden om. Men den lille lækre karamelliserede fætter, som franskmændende forøvrigt kalder forpommes de terre danoise(hvilket blot betyder “danske kartofler”), smager altså også ret godt til for eksempel en god kogt hamburgerryg med grønlangkål. Den salte hamburgerryg sammen med de søde og karamelliserede kartofler er altså bare lækkert!

Brunede kartofler - opskrift på perfekte brunede kartofler | Rigeligtsmør.dk (4)

Brunede kartofler - opskrift på perfekte brunede kartofler | Rigeligtsmør.dk (5)

Brunede kartofler - opskrift på perfekte brunede kartofler

Her får du en opskrift på brunede kartofler, hvor der er rigeligt med snask og masser af velsmag. Jeg kan personligt godt lide, at give karamellen et lille skvæt fløde, hvilket du selvfølgelig blot kan undlade, hvis du ønsker.

4,59 fra 17 stemmer

Udskriv Pin Rate

Forb. tid: 15 minutter minutter

Tilb. tid: 30 minutter minutter

Samlet tid: 45 minutter minutter

Antal: 4

Forfatter: Martin Villumsen

Ingredienser

  • 1 kg små kartofler
  • 200 g sukker
  • 50 g smør
  • 0,5 dl fløde (kan udelades)

Sådan gør du

  • Kog kartoflerne i saltet vand og pil dem. Lad dem køle af (kog dem gerne dagen i forvejen og tag dem ud af køleskabet 1-2 timer før du skal lave de brunede kartofler)

  • Smelt sukkeret på en pande ved jævn varme. Lad det blot stå og smelte uden at røre i det.

  • Når sukkeret er ved at være smeltet kan du evt. forsigtigt svinge det smeltede sukker lidt rundt på panden for at få det sidste ikke-smeltede sukker med. Pas endelig på, at det ikke branker.

  • Tilsæt smørret og rør det ud i karamellen, mens det smelter.

  • Tilsæt fløden når smørret er smeltet, skru ned på middel varme og lad det hele koge godt sammen i ca. 5 min.

  • Tilsæt de kogte kartofler og glaser dem i karamellen ved middel varme i 15-20 min.

  • Smag til med salt inden servering.

Noter

Server straks de brunede kartofler til for eksempel en lækker langtidsstegt and med hjemmelavet rødkåleller til en kogt hamburgerryg med grønlangkål.

Har du prøvet en af mine opskrifter?Nævn @rigeligtsmordk eller tag #rigeligtsmordk!


Læs også:

Brunede kartofler - opskrift på perfekte brunede kartofler | Rigeligtsmør.dk (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Greg O'Connell

Last Updated:

Views: 5924

Rating: 4.1 / 5 (42 voted)

Reviews: 81% of readers found this page helpful

Author information

Name: Greg O'Connell

Birthday: 1992-01-10

Address: Suite 517 2436 Jefferey Pass, Shanitaside, UT 27519

Phone: +2614651609714

Job: Education Developer

Hobby: Cooking, Gambling, Pottery, Shooting, Baseball, Singing, Snowboarding

Introduction: My name is Greg O'Connell, I am a delightful, colorful, talented, kind, lively, modern, tender person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.